fbpx

Varukorg :

Din vagn är tom

Tjuvjakten

Tjuvjakten

Konstnär: Linda Tebib

Tjuvjakt på elefanter är olagligt. Men tyvärr är elfenbenshandel otroligt lönsamt, precis som både drog- och människohandel. Därför har handel med elfenben blivit ett av de främsta sätten att försörja kriminella nätverk.

Tjuvjägarna har avancerad utrustning och kan döda omkring hundra elefanter per dygn. Om inget görs riskerar vi att utrota vilda elefanter under vår livstid.

Thailandsresenär! Köp aldrig elfenben

De souvenirer av elfenben du kan hitta i Thailand kommer så gott som alltid från en illegalt skjuten elefant i Afrika. Tro inte på att elfenbenet kommer ifrån inhemska, självdöda djur – ”thailändska elfenbenssouvenirer” är i själva verket en del av en världsomfattande, kriminell industri.

Många som köper souvenirer av elfenben är ovetande om den illegala och oetiska handel som ligger bakom det till synes oskyldiga semesterminnet. De senaste åren har tjuvjakten på elefant ökat dramatiskt. Varje år dödas 35 000 elefanter i Afrika för sina betars skull. Från Afrika fraktas elefantbetarna till Asien, framför allt i Thailand, där de säljs som elfenbenssouvenirer. På turistorterna tvättas den smutsiga handeln vit, genom att man säljer det insmugglade elfenbenet som inhemska, lagliga produkter. De som ligger bakom är välorganiserade kriminella ligor, jämförbara med drog- och vapenhandelsligor.

Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar inte bara till att

stödja kriminell verksamhet och dödandet av fler elefanter, den gör sig dessutom skyldig till ett brott.

Tänk på detta!

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands!
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna inte är hotade, med många arter är handeln helt förbjuden.
Fråga om den här konstverk

Kommentarer

 
X

Högerklicka

Innehåll skyddat av upphovsrätten