fbpx

Varukorg :

Din vagn är tom

Tjurfäktning

Konstnär: Linda Tebib

Tjurfäktning är inget nöje. Det är ett evenemang som är konstruerat av oss människor; inget som har med tjurens naturliga biologiska beteende att göra.

Vad som händer i tjurfäktning En avslöjande beskrivning av vilken grymhet en tjurfäktning.

Genom ursäkten att tjurfäktning är en « konst » och en « tradition », blommar tjurfäktning upp tack vare turister som uppehåller det, när det i verkligheten bara är en så kallad « artist »-clownliknande med tights och glänsande kläder samt ett svärd och en röd mantel-, « fightande » ett hjälplöst, misshandlat djur som inte ens har en teoretisk chans att vinna….

Personerna bakom detta våldsamma och grymma spektakel, låtsas hålla igång den här fruktansvärda affärsverksamheten för att tillfredsställa en sadistisk liten grupp människor för pengar.

Om detta är en situation som tjuren inte ens har en chans att vinna, då är det inte « fighting », utan ren tortyr, inte Tradition, inte heller Kultur.

Tjurfäktningar pågår i Mexiko, Colombia, Peru, Ecuador, Spanien, Portugal och Frankrike. Mexiko har den största tjurfäktnings-ringen i världen, med plats för över 60.000 personer!

Vad som pågår bakom tjurfäktningen:

De flesta är omedvetna om händelserna bakom tjurfäktningarna, all tortyr som tjurarna utsätts för, för att « förbereda » dem för den « tappra matadoren ». Till att börja med, tjurfäktningens tjur är inte en naturlig ras, utan en blandras som är framtagen till detta ändamål. Tjurar är herbivorer, de är närsynta och släpps endast in i arenan efter:

  • Djuret hålls i ett par dagar i ett mörkt rum, utan vatten och mat, för att försvaga det
  • Djuret blir slaget med en säck våt sand på sina revben och njurar. Den här metoden kallas bland tjurfäktare för « bajar al toro » (försvaga tjuren)
  • Vaselin stryks i tjurens ögon för att göra synen sämre
  • Bomull trycks in i tjurens näsborrar och strupe för att göra det svårt att andas
  • Väldigt ofta sågas spetsen av tjurens horn av, så att den inte blir ett så stort hot mot den « modiga » matadoren
  • Laxeringsmedel ges till tjuren för att göra den än mer svagTankar av en tjur...
  • Om tjuren är för svag efter alla dessa « behandlingar », så droppas terpentin på tjurens hovar och könsorgan, så att när den kommer ut i arenan hoppar den runt och sparkar, det är inte för att den är « rasande » och « modig », utan för den brännande smärta han känner på hans hovar och könsorgan
  • Ofta sticker de nålar i tjurens testiklar, för att få den att verka mer « vild och aggressiv »
  • Som avslutning på det onda, har det ofta rapporterats att trädörren som lyfts uppåt för att släppa ut tjuren på arenan, släpps på tjurens huvud, för att öka smärtan i hans huvud precis innan han släpps in

Låt oss inte glömma hästarna 

Hästarna som används i tjurfäktning är gamla individer, och efter att de har tjänat människan troget hela sitt liv, säljs de för några kronor till tjurfäktarna.

Det första som händer, är att deras stämband skärs av utan bedövning, så att när tjuren når fram till dem i arenan, kan de inte gnägga av skräck, speciellt efter den har blivit stucken av tjurens horn. Detta görs så att publiken inte ska bli medvetna om att djuren lider. När tjurfäktningen ska starta, är hästarna stumma och försedda med ögonbindel, har vaselin och bomull i öronen och näsborrarna. Utan sina sinnen blir hästen försedd med en peto (en sorts tunn filt) på ryggen och blir riden av en « picador », mannen med « puvan » puva är en triangel av järn, 3 cm tjock på varje sida, fastknuten med 11 cm långa rep på en pinne. Hela det 11 cm långa repet och puvan (14 cm ) trycks in i tjurens rygg och rörs i cirklar, tills tjuren får 3 eller 4 sår, 14 cm djupa och upp till 45 cm i diameter!!!

När tjuren försöker försvara sig från den som orsakar honom så mycket smärta, attackerar tjuren, och sticker hästen i nacken eller magen (med sina horn). Om hästen inte dör, tar man in den till plazan, där inälvorna stoppas tillbaks i magen tillsammans med hö som stöd, sedan sys den ihop med rep eller wire, helt utan bedövning, smärtstillande eller antibiotika.

Hästen blir sedan sänd tillbaka in på arenan för att blir riden igen tills den dör. Om hästen fortfarande lever i slutet av dagen, slaktas den av slaktaren bakom tjurfäktningsarenan och köttet säljs som hundmat. Ibland har så många som 6 hästar blivit dödade av en och samma tjur.

Det högsta numret av hästar dödade av en och samma tjur, hände för några decennier sedan, och 11 hästar låg på den blodiga arenan, långsamt döende (Jag såg bilden för några år sedan, och det var ett fruktansvärt exempel på hur långt människans ondska frivilligt kan gå).

Efter att picadoren är färdig med sin « puva », så kommer « banderillero », en annan hjärtlös människa som bär på de fruktade « banderillas » (träpålar täckta med färgglada papper och som på spetsen har en 5 cm lång stål-harpun).

Dessa sticks in i tjurens nack-och ryggmuskler för att försvaga. Varje tjur får mellan fyra till sex banderillas i sig. Med varje rörelse rycks tjurens muskler sönder vilket gör det extremt smärtsamt.

Efter att banderillero har utfört sin uppgift, kommer den fega « matadoren », som tröttar ut tjuren med ett rött tygstycke. När tjuren är utmattad tar matadoren upp sitt svärd och försöker sticka det genom tjurens hjärta, men många gången misslyckas detta och träffar lungorna istället, så att tjuren börjar spy upp blod. När detta händer, tar matadoren ut en liten kniv (puntilla), och sticker tjuren i ryggraden (och fortsätter med det tills tjuren ramlar ihop).

Men många gånger dör inte tjuren efter denna 40 till 45-minuters tortyr i tjurfäktningsarenan, för att puntillan dödar ofta inte, utan paralyserar bara tjuren och senare när han blir skinnflådd av slaktaren, vaknar han plötsligt till och försöker springa iväg.

Bara i Spanien, dör mer än 30. 000 tjurar på detta sätt.

Detta är en sadistisk affärsrörelse som hålls igång av en handfull mäktiga personer i dessa länder, men du kan göra en god gärning och välja att inte ta del av dessa barbariska spektakel och köp inte deras souvenirer eller tidningar.

Du kan hjälpa till att stoppa tjurfäktning genom att skriva brev, namninsamlingar, skicka e-mail och fax till regeringens representanter i dessa länder.

Bojkotta tjurfäktningar!

Fråga om den här konstverk

Kommentarer

 
X

Högerklicka

Innehåll skyddat av upphovsrätten