fbpx

Varukorg :

Din vagn är tom

Pälsindustrin

Konstnär: Linda Tebib

Djuren i pälsindustrin föds upp endast för sin päls och resten av djuret tas sällan till vara. Det är en hård och grym branch för att tillfredställa modeskaparna där miljontals djur får sätta livet till.

Kappor, kragar, väskor och mössor – handeln med päls är en global miljardindustri. För säsongen 2010/11 var försäljningsvärdet 15 miljarder US dollar. Men den har en grym baksida. Pälsindustrin består av lidande, sjukdomar och stereotypa beteendestörningar.

Enligt pälsbranschen kommer 85% av all päls från djur som fötts upp på farmer och 15% från djur som jagats i det vilda. Enligt dem producerades 50 miljoner pälsskinn från pälsdjursfarmer under 2010. 60 % av dessa kom från Europa, 25% från Kina, 10% från Nordamerika och 5 % från Ryssland. Den största importören av päls är Kina. Efterfrågan ökar dock inte bara i Kina utan även i Korea, Ukraina och Sydamerika.

Idag behöver vi inte längre päls för att hålla oss varma; det finns många nya modernare material som håller kylan borta. Välj t ex fodrade jackor i materialet Gore-Tex eller andra vindtäta och vattenavstötande material i bomull och polyester, täckjackor vadderade med syntetmaterial eller fleece. Titta noga på de pälskanter som finns på jackor, mössor och andra accessorarer och välj ett plagg med syntetisk päls eller helt utan. Titta noga på klädetiketten och fråga i butiken om du är osäker. Allra säkrast är att köpa från de företag som finns med på Djurens Rätts

Djuren på farmerna matas med animaliska biprodukter och vattnet de får kommer från ett så kallat droppsystem som ofta fryser på vintern så djuren törstar. Djuren utvecklar ett sjukt beteende till följd av att deras naturliga behov av att umgås i flock och röra sig fritt inskränks till små burar, där de tillbringar sitt liv en och en.

Ingen lag skyddar djuren på farmen och man slaktar dem på olika sätt, men med ett mål: Pälsen ska vara intakt. Det kan vara genom elstötar: man sätter stavar i mun och anus. En del förgiftas med stryknin, vilket gör att djuren långsamt kvävs till följd av att musklerna förlamas. Man gasar ihjäl dem eller bryter nacken av dem. Smådjur packas i burar och man gasar ihjäl dem med heta avgaser från lastbilar. En del djur dör inte utan vaknar upp från den omilda behandlingen och flås levande.

Djur i Kina misshandlas och flås levande för sin päls skull. De slås djuret i huvudet så att de inte kan röra sej, därefter görs ett snitt över magen och sedan dras skinnet över huvudet. Detta medan djuret fortfarande lever.

Fråga om den här konstverk

Kommentarer

 
X

Högerklicka

Innehåll skyddat av upphovsrätten